Fabels en feiten

FABEL: Bij brand is voldoende tijd om te vluchten.
FEIT: Onze woninginrichting is in de jaren zo veranderd dat de overlevingstijd in een ruimte waar brand ontstaat gereduceerd is van gemiddeld 17 naar 3 minuten! Zeker mensen die minder mobiel zijn en afhankelijk van een traplift blijken in de praktijk een veel groter kans slachtoffer van brand te zijn. Woningsprinklers maken het verschil.

FABEL: Woningsprinklers kunnen kapot gaan en ernstige waterschade veroorzaken.
FEIT: De kans dat een sprinkler spontaan gaat sproeien is verwaarloosbaar klein. 1 op 16.000.000. Een gecertificeerde woningsprinklerinstallateur werkt volgens de installatienormen en instructies van de fabrikant.

FABEL: Rook van sigaretten of verbrande toast activeert het sprinklersysteem.
FEIT: Sprinklers reageren alleen op hoge temperaturen van een echte brand. Rook van sigaretten, sigaren, of aanbrandende voedsel kan niet leiden tot het activeren van een sprinkler.

FABEL: Een brand activeert alle sprinklers in het huis.
FEIT: Alleen de sprinklers dicht bij het vuur gaan sproeien. Niet alle sprinklers worden tegelijk geactiveerd. Dit scenario komt alleen voor in films, reclame en tv-shows. In 50% van de branden wordt de brand gecontroleerd met één sprinkler.

FABEL: Voor minder mobiele mensen gelden strengere brandveiligheidsregels.
FEIT: Onze wet- en regelgeving maakt geen verschil tussen zelfstandig wonende mensen. Ook niet voor de extramurale zorg.

FABEL: Woningsprinklers sproeien een enorme hoeveelheid water. Het is beter om de brandweer de brand te laten blussen.
FEIT: Hoe sneller gestart wordt met blussen, des te minder bluswater nodig is. De brandweer kan zeer gericht een brand blussen maar zal in de praktijk pas aanwezig zijn, wanneer de brand zich al ver ontwikkeld heeft. Een sprinkler zal dus minder water nodig hebben en beperkt de brand tot de ruimte waar de brand ontstond.

FABEL: Sprinklers zijn duur.
FEIT: De toenemende vraag naar woningsprinklers zorgt voor een lagere investering, zo blijkt uit onderzoek in de VS. De VWI heeft ingeschat dat de kosten van het installeren van woningsprinklerinstallatie varieert en afhankelijk is van vele factoren. Volgens een conservatieve schatting vormen de sprinklerinstallatie 1% tot 1,5% van de totale bouwkosten. De meeste verzekeringsmaatschappijen geven korting op uw verzekeringspremie die varieert van 5% tot maar liefst 30%.

FABEL: Woningsprinklers zijn lelijk.
FEIT: Sprinklers zijn er in vele uitvoeringen en kleuren. Sommige zijn voor montage op wanden, andere in plafonds, sommige zijn verborgen achter een afdekplaatje. Woningsprinklers zijn kleiner dan rookmelders.