Het aantal claims bij verzekeraars voor woningbranden is, na jarenlange daling, toegenomen in 2020. Dat blijkt uit de op 6 oktober 2021 gepubliceerde Risicomonitor Woningbranden van het Verbond van Verzekeraars. In 2020 ontvingen verzekeraars 66.657 claims tegenover 64.879 in 2019. Rookmelders spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van (dodelijke) slachtoffers en brandwonden. Ook kunnen ze zorgen voor het beperken van materiële schade.

De totale materiële schadelast voor verzekeraars bedraagt ruim 225 miljoen euro in 2020 en is, ondanks meer claims, iets gedaald ten opzichte van 2019 (248 miljoen). Dit komt door een daling in de gemiddelde schade per claim, van 3.822 euro in 2019 naar 3.377 euro in 2020.

Brandschade voorkomen
Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars: “Vanwege de coronamaatregelen werd er in 2020 veel thuisgewerkt, waardoor er vermoedelijk vaker brand ontstond. Snel handelen bij brand is erg belangrijk. Goede rookmelders in het hele huis alarmeren je snel. Daarmee kun je jezelf snel in veiligheid brengen en brandschade aan je huis en eigendommen beperken of zelfs voorkomen.”

Nederland brandveiliger
Een sprinklerinstallatie maakt veilig vluchten mogelijk
In Nederland zorgen branden in de huiselijke omgeving voor de meeste slachtoffers. Daarbij is het zorgwekkend dat het aantal gevallen met dodelijke afloop niet structureel. De VWI is van mening dat de woningsprinklerinstallatie hét middel is om de brandveiligheid significant te verhogen. Het is een effectief middel vooral omdat een woningsprinkler alleen bij een werkelijke brand automatisch start met blussen. Uit onderzoek blijkt dat het aantal dodelijke slachtoffers met minimaal 85%, het aantal gewonden met minimaal 60% en de materiële schade met minimaal 50% afneemt.

VWI pleit voor het verplichten van sprinklerinstallaties in woningen van de kwetsbaren in onze samenleving. Juist door die risicogroep valt er vaak zelf niets te kiezen. Deze aanbeveling klemt des te meer nu de sterke tendens is, dat de risicogroep zich snel uitbreidt. Ouderen blijven immers, vaak gedwongen door overheidsbeleid, langer zelfstandig wonen.

(Bron: https://www.brandweernederland.nl)